Segítség! Segítenek rajtam!

Az egyik mesterem mondta annak idején, a segítségnyújtás nem arról szól, hogy a segítségre szorulót kettő lefogja, egy pedig segít rajta. Választásból kell, hogy történjen. A segítségnyújtás egyébként is trükkös dolog, és mivel évek óta én is mások és önmagam “facilitálásával” töltöm az időm nagy részét, foglalkoztat.
Én magam olyan típus vagyok, akinek soha nem elég. Ha megváltoztatok valamit a saját életemben, rögtön azt figyelem, hogy lehet még jobb, még nagyobb, még tágasabb, mi az, amin lehet még változtatni. Sok helyen megfordultam az utóbbi években, a mai napig is, amit lehet, kipróbálok. Ilyen vagyok, és élvezem. Sokféle hozzáállást találtam, csupa jó szándékot, de azt is láttam, hogy a jó szándék nem feltétlenül mindig oda vezet, ahová szeretnénk. Egyre inkább éber lettem arra, mi az, ami megerősít, és mi az, ami kifejezetten nem.
Ezzel az írással az a célom, hogy egy kis éberséget hozzak a témával kapcsolatban. Ha valaki magára vagy másokra ismer, arra kérem, ne ítélkezzen. Nem ez a lényeg. Vagyis éppen az a lényeg, hogy nincs jó, vagy rossz. Viszont van olyan, amitől erőre kapunk, és van, amitől elgyengülünk, és ezt hasznos lehet meglátni. Mindannyian megteszünk mindent, amit tudunk, azokkal az eszközökkel, amik rendelkezésünkre állnak az adott pillanatban. Akinek van kedve, nézzen rá máshonnan, hogy ne kelljen ugyanazokat a köröket futni újra meg újra, ennyi.

Elmondom, én kit keresek fel szívesen, ha úgy érzem, hogy elakadtam: 
Olyat keresek, aki nem tudja, hogy mi a jó nekem, viszont hagyja, hogy én fedezzem fel, mi az,  ami nekem működik.
Olyat keresek, aki nem akar rajtam segíteni. A segítségnyújtás definíció szerint elgyengíti azt, akinek nyújtják, mert alá-fölérendeltséget feltételez. Ha valaki segítséget nyújt, vagy próbál megoldani valamit helyettem, az benne tart az erőtlenség pozíciójában (akkor is, ha nem ez a célja), ellentétben azzal, aki megmutatja, hogy van más választásom, ad hozzá eszközöket, és meghagyja azt a választást is, hogy ne használjam ezeket az eszközöket, és akár semmin ne változtassak. Tudja, hogy az én életem az én teremtésem. Nem akar helyettem megoldani olyasmit, amit én nem akarok.
Olyat keresek, aki nem azt nézi, hogy mi romlott el, hanem azt, hogy mi az a másik nézőpont, ahonnan rá lehet nézni arra, amiben vagyok. Ha valami nem úgy működik az életünkben, ahogyan szeretnénk, automatikusan az lesz a nézőpontunk, hogy elrontottunk valamit. Mi van, ha nem? Ha olyasvalakihez fordulunk, aki “ki akarja javítani a hibát”, vagy “meg akar szerelni”, az nem tesz mást, mint megtámogat bennünket ebben a nézőpontunkban. Ő is ugyanonnan szemléli a dolgot, ahonnan mi, így nehezebb arra invitálnia, hogy tekintsünk másképp az egész helyzetre.
Olyat keresek, aki NEM tanácsot ad, hanem kérdéseket tesz fel nekem. Akivel nem kell egyetértenem, és akivel nem is kell ellenkeznem, mert nem konkrét nézőpontokat ad a kezembe, hanem olyan teret biztosít, amelyben én fedezhetem fel, hogy velem mi van, és nekem mi az, ami beválik. Azt keresem, aki a tudásomhoz vezet, nem a aktuális általa kiválasztott ítéletekhez (mi a jó, és mi a rossz) akarja, hogy igazodjak.
Olyat keresek, aki nem sajnál, és nem tulajdonít nagy jelentőséget a problémámnak. Ezt talán nem is kell magyaráznom. Benne tart abban, amiből ki szeretnék szállni.
Olyat keresek, akit nem érdekel, hogy miért vagyok abban a helyzetben, amiben vagyok. Nem akarja, hogy elmeséljem a történetemet. Nem akarja megindokolni a jelenlegi helyzetemet, és azt sem várja, hogy én indokoljam meg. Aki arra néz rá, hogy mit választok, nem arra, hogy miért. Elismeri, hogy nem a történetem vagyok, hanem a választásaim, és ezzel nekem ad erőt, nem a sztorimnak. Az okok keresése az okokat erősíti meg. Ha elismerik, hogy én választom azt, ami van, engem.
Végül néhány nézőpont azoknak a segítőknek, akik nyitottak erre:
Azok, akik hozzád fordulnak, azt gondolják, hogy baj van velük. Mindig. Ha beveszed ezt a nézőpontot, megtámogatod őket a “bajukban”. Ha tagadod, hogy baj van velük, bármilyen meglepő, akkor is (erről bővebben egy másik alkalommal) Egy hasznos kérdés: Honnan nézhetnék még rá erre, ami lehetővé teszi, hogy ki tudjanak jönni ebből a helyzetből?
Kedvenc kérdésem kezelés előtt: Milyen energia, térűr és tudatosság lehetek, ami lehetővé teszi, hogy én legyek a teljes ítéletmentesség, a tökéletes megengedés, és a lehető legnagyobb INVITÁLÁS legyek ennek a személynek a változásra és a végtelen lehetőségekre? 
Az a legritkább, hogy valakinek megmondod a tutit, és ő azt csinálja, amit tanácsoltál. Nem mondom, hogy nincs ilyen, de ritka. Két dolog miatt. 1. Nem biztos, hogy az, amit te jónak látsz, az neki is megfelel. A te igazad nem feltétlenül az övé. És ha az is volna… az emberek nem szeretik, ha utasítják őket. (Ez a 2. számú)  Azt viszont annál inkább, ha van választásuk. Ha engeded, hogy ők ébredjenek rá, hogy mi igaz nekik, még akkor is, ha szerinted az ártalmas, sokkal szívesebben változtatnak, mint ha letolod a torkukon azt, amit te jónak gondolsz.(Próbáltam én is, nem jött be. 🙂 )
Az, aki segítséget vár, nem biztos, hogy el is fogadja. Ez egy teljesen természetes dolog, amit érdemes elismerni. Ha valaki nem fogadja be, amit nyújtasz neki, az az ő választása. Ha emiatt magadat okolod, túl sok minden nem fog változni. Ha az az energia vagy, ami változásra invitál, sokan lesznek, akik kíváncsiak lesznek, és veled tartanak. És lesznek, akik nem. Keresd azokat, akik akarnak veled játszani, és engedd szabadon azokat, akik nem. Nézőpont nélkül.
“A tudatosság mindent befogad anélkül, hogy ítélkezne.” Éppen ezért egy rendkívül praktikus dolog. Ha nem ítélkezel, sokkal könnyebben változtatsz, és többet “segíthetsz”. Nem hiszed? Próbáld ki…
Ha nem megoldani akarnál, pusztán változtatni, vajon könnyebb lenne mozdulni annak, ami most mozdulatlan?
Mi az, amit megítélsz magadban, vagy az életedben, ami felett ha nem ítélkeznél, máris változni kezdene?
Ha meg szeretnél erősödni annak a tudásában, hogy TUDSZ, szeretnél az erődbe emelkedni, és érdekelnek a konkrét eszközök, jelentkezz a legközelebbi tanfolyamaimra, ITT találod őket.
Itt pedig a Facebook csoportomhoz tudsz csatlakozni, ha kedved támad.
Hogy lehet még jobb? Mindig…