Szoktad úgy érezni, hogy kihasználják a segítő szándékodat mások? Előfordul, hogy hálátlanok veled az emberek?

Lehet, hogy következtetésből működteted a segítségnyújtást?

Egyes számú következtetés, ami gyakran félrevezet bennünket: azt gondoljuk, aki panaszkodik, vagy segítséget kér, az szeretne változtatni azon, amiben van.

Éppen magamon vettem észre a múltkor. Csúnyán köhögtem, és egy hónap alatt ez már másodszor fordult elő. Valakinek éppen panaszkodtam, aki feltett egy kérdést, mert segíteni akart. Felment bennem a pumpa. Nem akartam megoldani. Egyszerűen ki akartam magam panaszkodni.

Van az úgy, hogy keressük a megoldást, és van úgy is, hogy szeretünk szenvedni. Minden belefér. A legnagyobb szolgálatot akkor teszed magadnak, ha hajlandó vagy látni, hogy mikor melyikkel állsz szemben. Akkor is, ha te csinálod, akkor is, ha más.

Kettes számú következtetés: ha valaki panaszkodik, segítségre szorul.
Sokszor beszélünk arról, hogy a segítségnyújtás gyakran felsőbbrendű nézőpontból történik. (Átvállalom a terhedet, én jobban tudom, mi a jó neked, stb.) Természetesen nem arról van szó, hogy ne segíts felszállni a buszon az öreg néninek a sok csomaggal! Csak vedd észre, amikor anélkül kísérsz át valakit a zebrán, hogy át akarna menni.

Hármas számú következtetés: Az a feladatom, hogy amit észreveszek, azt megoldjam.
Érdemes ránézni, hogy úton-útfélen segítesz-e. Azoknak is, akik nem fogadnak be ebből semmit, vagy egyáltalán nem kértek rá? Ha volt már olyan, aki meggyűlölt, eltávolodott, pedig te a lelkedet is kitetted érte, van rá esély, hogy ez történt. Sokszor vannak fájdalmaid? Tedd fel a kérdést, hogy gyógyítasz-e olyanokat, akik egyáltalán nem akarnak gyógyulni.

Segíteni is, mint minden mást, kérdésből és választásból érdemes, és másképpen nem is nagyon lehet.

A teljes éberség a legnagyobb ajándék magaddal és mindenki mással szemben. Ha beveszed a sztorit, amit mások maguknak magukról mesélnek, nem csak hogy nem fogsz tudni segíteni, de te is egy leszel a szereplők közül, akiket felhasználnak arra, hogy bizonyítsák, hogy a történetük igaz. Nem azért, mert ők rosszak, csak pillanatnyilag az érdekli őket, hogy igaz legyen a sztorijuk.

Hány olyan helyzetbe vagy beleragadva, ahol eldöntötted, hogy valakinek szüksége van a segítségedre? Mi van, ha senkinek nincs rád szüksége, de bárkinek lehetsz hozzájárulás, aki ezt választja? Mondania sem kell. Ha kérdésben vagy, tiszteletben tartod magadat és másokat, és ugyanúgy bízol magadban, ahogy másokban, pontosan fogod tudni.