Amikor megszületik az elhatározás, hogy változtatni fogsz, az első dolog, amibe beleakadsz, hogy mit tartasz lehetségesnek az adott helyzetben, és mit sorolsz a lehetetlen kategóriába. Ez a kettő nagyjából meg is határozza azt, hogy mi fog megtörténni. Vagy mégsem? 🙂
Az egyik legtrükkösebb formája annak, hogy berögzült nézőpontok alapján kezdj el működni, és beleragadj helyzetekbe, az, ha a tapasztalataidra alapozol. Ha így teszel, a múltad lesz a teremtésed alapja, ezért nem tudsz egy olyan jövőt generálni, ami jelentősen különbözne attól, ami eddig volt.
Te mire alapozol?
Arra, amit gyerekként megéltél, netán arra, amit a szülői házat elhagyva a saját erődből értél el?

Hol húztad meg a lehetőségeid határát?

A tapasztalat kétségtelenül létezik. Hogy mire használod, azt te döntöd el. Több lehetőség is kínálkozik:
1. igazságot fabrikálsz belőle – “Ezt tapasztaltam (akár többször, vagy rendszeresen), vagyis ez így működik”. Nos, valójában ez egy logikus döntés, csak kérdés, hogy hasznos-e. Amin érdemes elgondolkodni, az ez: nem teremthetsz mást, többet, nagyobbat annál, mint amit a múltad alapján igazságnak vélsz.
Tényleg logikusnak tűnik levonni a következtetést, csak sajnos csapda. Lehet, hogy eddig az életed különböző területein változást csak lassan, fokozatosan, kemény munkával értél el.
Ez volt a tegnap. A kérdés az, hogy vajon attól, hogy ez volt eddig a valóságod, vajon szükségszerű-e, hogy ezután is ez legyen.
2. lázadsz ellene – Ez ugyanannak az utcának a másik oldala. Az utca neve (ahogy kitalálhattad) ítélkezés.
Ha jobb környékre szeretnél költözni, nem elég átcuccolni a túloldalra. Ha folyamatosan azzal vagy elfoglalva, hogy megcáfolj valamit, lázadj ellene, akkor még mindig az a bizonyos dolog, ami ellen lázadsz, lesz a mozgatórugója a választásaidnak, nem tudsz tisztán ránézni arra, hogy neked mi működne az adott helyzetben.
3. Nem ítélsz, hanem kérdezel. Milyen más lehetőségem van, amit el sem tudok képzelni? Hogyan tudnék másként nézni a helyzetemre, ami elősegíti, hogy ez a dolog változzon?
Kérdezz, és maradj nyitott!  Mi változik? Az Access Bars kezelés segíthet elengedni a berögzült nézőpontjaidat.

Mi az a jövő, amit megteremthetsz, ha elengeded az igazságaidat?